Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 21:50 - Някои заблуди за вегетарианството
Автор: talrasha Категория: Други   
Прочетен: 1620 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.10.2009 21:50


Избрани вегетариански рецепти може да видите ТУК

1.Мнението, че човек не може да живее пълноценно, ако не яде месо, е широко разпространена заблуда. Тя не почива на никакви конкретни научни и емпирични доказателства. Дори напротив - хилядолетният опит на човечеството и изследванията на съвременната наука ясно сочат, че балансираното вегетарианско хранене прави човека по-здрав, по-жизнен и по-дълголетен. (Вижте “Здраве и вегетарианство” на сайта.)

2.Твърдението, че човек по естество е устроен да яде месо, е заблуда, оборена от най-видните анатоми и физиолози още през XIX век. И тогавашната, и днешната наука не може да отрече фактите: устройството и функцията на човешката храносмилателна система има доста съществени отлики от тази на хищните животни. Храносмилателната система на човека е много по-близка до тази на висшите тревопасни и плодоядни бозайници и най-вече до тази на маймуните, които винаги са били вегетарианци. (Вижте “Здраве и вегетарианство” на сайта.)
Доктор УИЛИЯМ С. РОБЕРТС (доктор по медицина): “Когато убиваме животни, за да ги изядем, те накрая убиват нас, понеже тяхната плът никога не е била предназначена за човешките същества, които са растителноядни по природа.”

3.Заблуда е да се смята, че растенията не съдържат достатъчно количество белтъчини за човека. Най-новите научни факти сочат, че в доста растения се съдържат белтъчини, които в някои случаи са не само колкото в месото, но дори повече от него. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни.

4.Твърдението, че вегетарианците не могат да си набавят с храната така наречените “незаменими” аминокиселини е най-смешната и най-модерна заблуда. Защото как са оцелели и още повече как са живели пълноценно хилядите вегетарианци по цял свят, някои от които поколения наред не са вкусвали месо? Правилно подбраната растителна храна в съчетание с млечна храна (необходима при децата) осигурява абсолютно всички нужди на организма, включително и нуждите от белтъчини.
Доктор НАТАН ПРИТКИН - доктор по медицина, основател на световноизвестен център по дълголетие. Програмата му е базирана на наука и изследвания и предлага цялостен метод, който комбинира специално хранене и физически упражнения. London Business Times определя методът на Приткин като “Безспорно най-ефективната в света програма за промяна, която включва диета, упражнения и промяна в начина на живот.”:
“Вегетарианците често се безпокоят за приемането на достатъчно протеини, но аз не познавам нито един експерт по хранене, който може да предпише диета от природни храни, която да даде в резултат недостиг на витамини, стига да няма недостиг в калориите. Вие се нуждаете само от 5 или 6% калории от протеини общо... и то е практически невъзможно да се получат под 9% в обикновените диети.” (Вижте “Здраве и вегетарианство” на сайта.)

5.Заблуда е мнението, че вегетарианската храна не съдържа достатъчно калций.
Д-р ДЖОН МАКДУГЪЛ: “Важен факт, който трябва да се запомни е, че всички природни диети, включително чистите вегетариански диети, без следа от млечни продукти, съдържат количества калций, които са над необходимото за задоволяване на хранителните нужди... Всъщност липса на калций, причинена от недостатъчното му количество в диетата, е неизвестно да се е случвала при хората.”

6.В заблуда могат да изпаднат и новите вегетарианци, ако мислят, че единствено отказването от месна храна им гарантира здравословно хранене. И като вегетарианци можете да се храните неправилно. Ако ядете само кифли, вафли и банички, едва ли ще се радвате на най-добро здраве. Дори като вегетарианци е необходимо да подбирате и приемате разнообразна и висококачествена храна, която обичате.


Тагове:   постни ястия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 891880
Постинги: 49
Коментари: 388
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031