Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
08.05.2014 18:11 - Амарант - "златното зърно на Бога, "хляб на инките", "пшеница на ацтеките" и "растението на дявола"
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 23981 Коментари: 24 Гласове:
38

Последна промяна: 13.10.2014 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наскоро ми се случи нещо много интересно. Вървях си кротко по улицата, когато едно услужливо момче ми напъха в ръката шести брой на вестник "Животът днес". Погледнах го разсеяно и го сложих в чантата си, където доста време си престоя. Няколко дена след това ми се наложи да чакам пред един кабинет и от скука взех че го извадих от чантата си и го разлистих. Изведнъж пред погледа ми се появи нещо твърде познато. Гледам снимка на едно цвете, дето миналото лято си отглеждах в дворчето, без да знам как се казва и за какво служи. Преди две години като летувахме в Поморие си бях харесала такова цвете от двора на хазайката и си взех семенца от него. Засадих ги в сандъче миналата година през април и когато стъблата станаха около една педя ги разсадих в дворчето в София.

image

Ето го как изглежда вече порастнало:

Та за това цвете се мъдреше надпис във вестника -"Амарантът-културата на 21 век". Започнах да чета за негор статията бе написана от доц. д-р Димитър Попов, и забравих къде съм, направо ми падна сърце на място и разбрах колко много съм забогатяла без да знам:)))

Това наименование на Амаранта (Amaranth) му е дадено не случайно от FAO (Организация по прехраната и земеделието) към ООН. Амарантът е чудесен хранителен продукт и билка, листата, покълналите семена и маслото от семената му имат противоракови и други чудодейни лечебни свойства, избавящи ни от най-сериозните здравни проблеми. Като се прибрах в къщи отворих нета и събрах още много интересна информация за това растение, за което ще ви разкажа днес.

image

Историята на амаранта (Amaranth) е интересна и трагична. Неговият образ е символ на безсмъртието в родината му Америка, където в продължение на осем века до завоюването й от европейците, индианците го наричат ​​"златното зърно на Бога, "пшеница ацтеките", "хляб на инките" и съвсем основателно вярват, че притежава свръхестествена сила, в което ще се убедите, ако прочетете дългият ми постинг. Амарантът е в основата на тяхната зеленчукова диета, заедно с царевицата и боба и във всичките си хранителни и лечебни свойства заслужено превъзхожда всички познати хранителни растения. Въпреки това, някои свещени индиански ритуали с фигури на хора, направени от амарантово брашно, мед и човешка жертвена кръв,стават причина на забраната за отглеждането на "мистичното зърно на ацтеките. Забраната идва от испанските конквистадори и била подкрепена от Католическата църква. "Растението на дявола", както испанците го наричат, в продължение на няколко века е забранено под страх от смърт в Европа и забравено в Америка. Huautla (друго от имената му) е било унищожено навсякъде и само индианци, живеещи в отдалечените планински райони на Централна Америка са го запазили и продължили да го отглеждат. Представяте ли си какво щеше да ми се случи, ако живеех в тези времена и намерят амаранта в двора ми. Щях да бъда обявена за вещица и да ме изгорят на кладата:)))

image

В момент, когато амарант е анатемосан, кралицата на Швеция Кристина  Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция. Символ на Ордена станал венец от амарант и две сплетени и обърнати букви "A". Членове на Ордена обядвали заедно всяка неделя с кралицата, вкусвайки различни блюда от това растение: каши, студени супи, лечебни калорични напитки и пр. Може би създаването на Ордена се дължи не само на  любовните срещи на кралицата на мелницата, където шведите мелили амарант, но и с познатите му свойства "запалване на огъня на любовта" и поверието на индианците, че използването в храната на "златното зърно на Бог "помага да станем богоподобни  свръхчовеци. И този епизод в историята на "мистичното зърно на ацтеките" в продължение на много години е бил само проблясък в тъмнината на забравата на това чудо-растение. Тази алтернатива много ми хареса, мъка ми стана като разбрах, как съм пропуснала цяла година да стана свръхчовек, ама вече съм взела мерки и тази година ще наваксвам:)))

Произходът на едно от наименованията му (амарант) е от Древна Гърция, което означава „неугасващото, неувяхващото цвете". Според техните твърдения то помага срещу любовни мъки. Това ако е вярно, много красиви любовни стихове няма да бъдат написани и ще намалеят рязко постингите в блога:))) Според латинската и гръцката митология Амарантът помага и срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякави други човешки мъки, и никога не увяхва, защото е магическо (тук вече се предавам напълно, това си е точно моята част). В повечето митове цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен. Ето тук е момента да се възгордея, че съм го открила, но няма да го направя по много причини, но най-вече защото скромността краси човека:)))

Второто си раждане този ценен продукт преживявя в XX век, когато в САЩ започват сериозни изследвания. Сега стотици изследователски институции по целия свят са ангажирани с възраждането на тази древна култура. Проучването и внедряването на амаранта в селското стопанство в тридесетте години на XX век започва и от известния руски учен академик Николай Иванович Вавилов. След смъртта му, всички изследователски работи били спрени и почти забравени. Много по-късно продължил това дело професор от Санкт Петербургския университет Исхан Магомедович Магомедов. Той е един от първите местни изследователи занимаващ се с отглеждането на амарант.

image

В руските сайтове пише, че има повече от 900 вида от това растение, които са разделени на овощни, зърнени, фуражни и декоративни форми, въпреки че няма ясно разграничение между тях. Много видове амарант притежават свойства на две или всичките четири форми и те са универсални в употребата им.
В българските сайтове се твърди, че са 70 вида, но няма да правим проблем от това, аз съм на принципа колкото повече, толкова повече, важното е да има изобилие:)))

В зависимост от сорта съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%. Протеинът на амаранта е уникален и с високо качество, съдържа лизин, най- ценната и незаменима аминокиселина за човешкото тяло, която е 6-9 % от протеина, значително по-висока в сравнение с протеина от царевица, пшеница и ориз. Известно е, че лизинът се характеризира с противовирусно действие, особено по отношение на вирусите на херписа, както и тези, предизвикващи остри респираторни заболявания.

В Япония хранителната стойност на свежия амарант се сравнява с месото от калмари. Създадена е точкова система, по която се определя качеството на протеина (съотношението на аминокиселините), в която на идеалния белтък (близък до яйчния) се присъждат 100 единици. По тази система амарантът (в зависимост от вида и сорта) получава от 67 до 87 точки, пшеницата при средно 14% протеин има 47 точки; соята 37% - 68-89 точки; ориза 7% - 69 точки; царевицата 9% - 35 точки.  

image

Амарантът е едногодишно растение от семейство амарантови (щирови). Това растение е роднина на срещащите се у нас различини видове щир, които растат най-вече като плевели. От тук нататък снимките са от нета, за да направите сравнение с моя, пък и да видите различни видове. Този амарант на горната снимка например е със зелени листа.

image

Различните видове щир (горе на снимката), срещани у нас, спадат към това семейство и се наричат с общото име Amaranthus.
Често тези растения растат като плевели по дворовете и затова са пренебрегвани от земеделците по нашите земи, а някои от тях само хранят с него свинете си. Има и по-дребни видове от показания като обикновения щир (Amaranthus Retroflexus L.). В руските сайтове се твърди, че те са носители на същите свойства, за които ще прочетете по-нататък, но в по-малка степен.
 

image

Амарантът може да достигне до 2, дори 3 метра височина. Според сорта цветът на листата и съцветията му може да варира от лилаво, през червено, та чак до златисто. Стеблата на овощните сортове може да достигне височина и повече от 3 метра. По цялата им дължина са покрити със зелени сочни листа (до 200 броя на растение) в многобройни клонове - пасажи. Върхът завършва  с със сложно колосовидно съцветие (прави или увиснали метлички). Фуражните или овощните сортове имат дълъг вегетационен период при условия на нечерноземна почва и целия сезон само повишават зелената си маса и почти не цъфтят. Семена на Амаранта са малки (около 1,4 мм) лъскави, имат черен, розов, жълт или зеленикав цвят. Това растение е сухоустойчиво, топло и светлобиво, самоопрашващо и учудващо устойчиво на заболявания.

Открих, че моят тъмно-червен амарант е сорт Алегрия, при който растенията са червени, розови или оранжеви и не е от най-високите сортове, което напълно ме устройва, стеблата им достигнаха 1-1,5 м и нямах нужда от стълба.

image

Корените, стъблата, листата, цветовете и семената, в една или друга степен, са източник на масло, нишесте, витамини, пектин, каротин, белтъчини, минерали, минерални соли и захари. Най-ценни са семената, които съдържат витамините С, В1, В2, В3, В5, В6, В9, както и внушителен набор от минерали, между които калий, калций, магнезий, желязо(съдържанието му е десет пъти по-високо от това на ориза), мед, цинк, манган, селен, фосфор и др. За разлика от добре познатите ни зърнени култури (като пшеницата например) семената на амаранта не съдържат глутен и това го прави подходящо за хора, страдащи от глутенова ентеропатия. Семената най-вече се явяват като източник на чудотворно по своите свойства масло, по-ценно от това на облепихата.

image

Хората, които са запознати с хранителните качества на амаранта го определят не като зърнена култура, а по-скоро го причисляват към билките. Лечението с амарант и препарати на базата на него напоследък се възражда и развива. Обосновано се твърди, че маслото на амаранта, което съставлява 6-до 8% от масата на семената е най-полезното от всички познати растителни масла. Около три четвърти от висшите мастни киселини в неговия състав са полиненаситени, половината от които съставлава незаменимата линолова киселина. Тя принадвлежи към класа омега 6 и има изключително значение за функциониране на клетъчните мембрани. Маслото от амарант съдържа още фитостероли и витамин Е под особено активната токотриенолна форма, докато в останалите масла преобладава по-пасивната токоферолна форма.
Доказано е, че антиоксидантните свойства на токотриенолна форма са 40-50 пъти по-високи от тези на токоферолна форма, поради което има мощно антиканцерогенно действие От друга страна фитостеролите спомагат за извеждането на холестерола от организма и намаляване на съдържанието му в кръвния поток. По този начин амарантовото масло подобрява еластичността на кръвоносните съдове и понижава риска от образуването а тромби.

image

Това обаче съвсем  не е всичко, черешката на тортата съм оставила за накрая:)))
Амаранта е уникален по своите лечебни свойства най-вече поради високото съдържание на сквален в неговото масло (8%). Това вещество е най-мощният антиоксидант от всички известни до този момент. Доскоро основният източник на сквален за противоракови лекарства е било маслото от черен дроб на особен вид дълбоководна акула, в което сквалена е само 2%. В зехтина например съдържанието на сквален е 10 пъти по-малко. Установено е, че сквалентът представлява силно ненаситен въглеводород, изпитващ силен глад за водород. Попадайки в човешкия организъм, той се свързва с водорода на водната молекула и засищайки глада си освобождава живителен кислород, който насища човешките клетки и ги подмладява. Доказано е също, че сквалентът има изявено бактерицидно и антивирусно действие и особено благоприятства лечението на заболявания, свързани с понижен имунитет-алергия, астма, артрит и псороазис(болеста се счита за нелечима).

image
 
Спектърът на действие се простира до лечение още на: възпаление на пикочно-половата система, хронична стомашна язва, гастроентерит, диария и др. стомашни заболявания, диабет, изгаряния, затлъстяване, атеросклероза, анемия, недостиг на витамини,ангина, хипертония, кръвоизливи, обилна менструация, отоци, навяхвания, благодарение на своето астрингентно, потогонно и диуретично действие. В допълнение, това чудо-растение дава мощен регенериращ и подмладяващ ефект, укрепва имунната система, помага при лечение на лъчева болест и за прочистването на организма от тежки метали, токсични вещества, радионуклиди. Той способства за повишаването на нивото на хемоглобина и значително увеличава броя на еритроцитите в кръвта. С други думи има  кръвотворно действие.

Под формата на настойки и отвари него го използват като кръвоспиращо средство, при заболяване на черния дроб и сърцето, за лечение на тумори, стомашно-чревни инфекции и разстройства. Твърди се, че  отвара от семената му може да излекува нощно напикаване при деца за една седмица. Като цяло, може да се каже, че  маслото, сока, тинктурата, отварата и свежия амарант оказват мощно оздравително и дългосрочно профилактично въздействие върху цялото тяло.
В народната медицина, амарантовото масло се използва все по-често при: екзема, гъбични заболявания на кожата, акне, херпес, белези и изгаряния.

image

Амарантът в народната медицина се използва в следните лекарствени форми, които могат се приготвят в домашни условия:

Отвара: 2 супени лъжици нарязани сушени листа, цветове или корени се заливат с две чаши вряща вода, врят на слаб огън в продължение на 15 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от отварата, половин час преди хранене.

Студена настойка: сухи листа или цветове се заливат със студена вода в съотношение 1:10  в продължение на 15-20 минути, след което се прецеждат и се приема вътрешно по половин чаша от настойката, половин час преди хранене при стомашно - чревни заболявания и разстройства;

Настойка на листа: 20 г пресни листа ситно нарязани се заливат с 200 мл вряща вода и се слагат в кипяща водна баня в продължение на 30 минути. След охлаждане се прецеждат и се приема вътрешно  2-3 пъти на ден на 1/3 чаша преди ядене;

Настойка за вана: 300-400 грама листа или цветове се заливат с 2 литра вряла вода и се вари в плътно затворен съд на слаб огън за 15 минути. След охлаждане се прецеждат и отварата се смесва с вода във ваната, в която се престоява 20-30 минути;

Пресен сок от листа амарант при разреждане с вода 1:5 се използва за гаргара на възпалено гърло, ангина и възпаление на лигавиците.

image

Масло от Амарант

Това масло, или по-скоро екстракт от масло лесно може да се приготви в домашни условия. По своите свойства този екстракт няма да се различава много от маслотото, произведено в промишлени условия. В допълнение, то ще струва много пъти по-евтино и ще се елиминира риска от използване на фалшифициран продукт. Добив на масло може да  се изготви по два различни начина:

Състав: семена и зехтин в съотношение 1:2 по обем. Технологии: семена леко се запичат( докато придобият особен мирис) в огнеупорни стъклена купа, стриват се в стъклен или дървен хаван и чукало (за да се избегне контакт с метал). Смесва се в стъклен съд със зехтин и се държи на тъмно и хладно място  един месец. Отвреме на време се разклаща съдържанието, след кооето се прецежда и съхранява в хладилник.

Втория начин е с непечени семена: внимателно семената се стриват в хаван и се смесват със зехтин в съотношение 1:1 по обем в стъклен съд и така накиснати се държат в тъмно и хладно място 1,5 месеца, като се разклаща от време на време.  След изтичането на този срок, екстрактът се прецежда и съхранява в хладилник.

image

За да се избегне окисляването на екстракта и по този начин загубата на терапевтичните свойства, той трябва винаги да се държи на тъмно място, плътно затворен за премахване на продължителен контакт с въздуха. Срок на годност на екстракта - не повече от една година.
Приема се за лечение така приготвения екстракт от половин чаена лъжичка в продължение на 15-20 минути преди закуска и вечеря.
  image

От горепосоченото става ясно, че са многобройни  ползите от амаранта за човешкия организъм и е наложително включването му в рационалното здравословно хранене, като профилактика срещу заболявания. За това, както и за други приложения на амаранта, ще ви разкажа в следващ постинг.

Основната ми иформация е от тук:
www.perunica.ru/rastenia/5506-amarant-zolotoe-zerno-boga.html

и от тук:
jivotatdnes.bg/archive/pdf/JZ-2014_JD87.pdf

Следва продължение:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/05/18/drugi-prilojeniia-na-amaranta.1266088










Гласувай:
38



1. erato7 - Много полезна информация, Неви! ...
08.05.2014 18:23
Много полезна информация, Неви! Благодаря за нея!
Това растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!
цитирай
2. rustam - извинявай, "Венета", обаче
08.05.2014 18:26
ето този текст в постинга ти:"...Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция" означава, че християнството е "въведено" в Швеция през 1653.

Ще си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.
цитирай
3. martito - Впечатлена съм! Много! :)
08.05.2014 18:52
Впечатлена съм! Много! :)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Много полезна информация, Неви! ...
08.05.2014 19:14
erato7 написа:
Много полезна информация, Неви! Благодаря за нея!
Това растение съм го виждала, но нищо не знаех за него. Сега, благодарение на теб, знам доста!


То и аз съм впечатлена от информацията, която намерих за него и направих компилация от всичко, за да направя този постинг. Малко дълъг стана и дано не съм ви отегчила. Поздрави!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - ето този текст в постинга ти:&qu...
08.05.2014 19:16
rustam написа:
ето този текст в постинга ти:"...Кристина Августа основала през 1653 г. ордена на кавалерите Amaranth , който просъществувал три години, до въвежданетото на християнството в Швеция" означава, че християнството е "въведено" в Швеция през 1653.

Ще си позволя да се усъмня първо, че е "въведено" и второ, че това е станало втората половина на 17 век.


Ами това го прочетох в един руски сайт(сложила съм линка му в края на постинга) и само го преведох. "Употребление амаранта в пищу - это та книга, которую заново начали писать. И в этой книге есть одна занятная страничка. Во времена, когда амарант уже был предан анафеме, королева Швеции Христина Августа основала в 1653 году орден кавалеров Амаранта, который просуществовал три года (до введения в Швеции Христианства).

Символом ордена стал венок из амаранта, на котором блистало изображение амаранта и двух сплетенных, перевернутых букв "A". Члены ордена обедали по воскресеньям совместно с королевой, вкушая различные блюда из этого растения: каши, холодные супы наподобие окрошки, целебные калорийные напитки.

Возможно учреждение ордена было связано не только с любовными свиданиями королевы на мельнице, где шведы мололи зерна амаранта, но еще и с известным его свойством "зажигать любовный огонь" и поверьем индейцев, что употребление в пищу "золотого зерна Бога" помогает стать богоподобным сверхчеловеком."
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Впечатлена съм! Много! :) Аз ...
08.05.2014 19:19
martito написа:
Впечатлена съм! Много! :)


Аз съм направо възхитена от тази придобивка. Сега с нетърпение очаквам да ми поникне разсада в сандъчето, ама нали слънцето е кът напоследък, та са излезнали едни червени мини-стръкчета, под лупа да ги гледаш:)))
цитирай
7. gosho568 - Впечатляващо и доста интересно цвете!
09.05.2014 10:55
Всеки път щом вляза в твоя блог, някак си се зареждам с много положителна енергия... Поздрави! :)))
цитирай
8. furiika - Привет и от мен! :)
09.05.2014 12:11
Отново интересно и полезно инфо.
Пролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Всеки път щом вляза в твоя блог, н...
09.05.2014 14:11
gosho568 написа:
Всеки път щом вляза в твоя блог, някак си се зареждам с много положителна енергия... Поздрави! :)))


Това много ме радва и ме амбицира да продължавам в същия дух. Поздрави!!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Отново интересно и полезно инфо. ...
09.05.2014 14:19
furiika написа:
Отново интересно и полезно инфо.
Пролетче, ти си като аптека. Всеки нуждаещ се може да разчита на теб. :)))


Лечебните растения са ми голяма слабост и с удоволствие ги събирам, ползвам и развъждам някои от тях на двора и на балкона си. Имам сандъчета с: цветето - билка невен, билките-подправки босилек, калоферче и исот, билките лавандула и амарант. Отглеждам саксии с цветето-билка кализия целогодишно. На двора имам маточина и широколист живовлек, които слагам пресни в чая си, заедно с листа от кализия и други сухи билки. Поздрави!!
цитирай
11. kostas - И аз като теб съм си засадил едно дърво в двора , а тази година разбрах ,че това било
09.05.2014 15:27
" Хинап" и ето какво пише за него - Хинапът съдържа множество витамини, микроелементи и различни други полезни съставки – катехини, органични киселини, захари, пектин, флавоноиди и дъбилни вещества. Количеството от витамин С в него например е повече, отколкото в лимона. Народните лечители по света го отнасят към най-полезните лекарствени растения, а лечебните му качества го приравняват към женшена. Поздрави !
цитирай
12. kasnaprolet9999 - " Хинап" и ето какво пише ...
09.05.2014 16:23
kostas написа:
" Хинап" и ето какво пише за него - Хинапът съдържа множество витамини, микроелементи и различни други полезни съставки – катехини, органични киселини, захари, пектин, флавоноиди и дъбилни вещества. Количеството от витамин С в него например е повече, отколкото в лимона. Народните лечители по света го отнасят към най-полезните лекарствени растения, а лечебните му качества го приравняват към женшена. Поздрави !


Прочетох за него, много полезно дърво и всяка една част от дървото може да се използва с лековита цел:

* Костилката на плода, на дърво на възраст три години, е лек срещу рани и болки в корема.
* Отвара от корените стимулира растежа на косата.
* Плодовете се консумират за наддаване на тегло, регулиране на кръвното налягане и подобряване силата на мускулите.
* От кората на дървото пък се вари разтвор за промивка на очите.
* Листата потискат глада за сладко. Когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък.
цитирай
13. mt46 - Поздрав!...
09.05.2014 21:35
Виждал съм това растение, но не знаех, че се нарича "амарант"...
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Виждал съм това растение, но не з...
09.05.2014 23:36
mt46 написа:
Виждал съм това растение, но не знаех, че се нарича "амарант"...


Амарантът удивява и с едно друго свое забележително свойство. Неговата фотосинтеза се отличава с чувствително по-висока консумация на въглероден диоксид в сравнение с редица други
растения, което е още един сериозен аргумент в полза на активното
разпространение на тази уникална растителна култура.
цитирай
15. samojiva - Привет Неви!
12.05.2014 22:04
Това за амаранта е много интересно за хората, но много малко се престрашават да го използват у нас за храна или лекарство. И аз като теб открих амаранта преди около 5 години. Засях семената (те между другото и сами много бързо се разсяват), събрах ги уж да ги използвам и така си стоят... Тези семена, моите де са тъмни на цвят и като се опитах да ги опукам като пуканки, нищо не ми се получи. Сега си купих семена амарант в пакетче от магазин"Кауфлант". Пише на етикета, че са произведени в Габрово, бели са на цвят и сега се каня да си сея от тях в градината. Само да спомена, че нашенският щир, който расте в градините ни на торливите места(него го скубем като плевел), знам че ако го дадем на животни, когато е скласил можем да ги натровим. Много силна храна е. Знам, че с него не се хранят прасета, а както знаем органите на прасетата са най- сходни на човешките! Тъй че съветвам да се внимава с дозите, особено когато се използва за първи път. Както се казва, отровата е в дозата!
Само да попитам: Някой лекувал ли се е с ММS и ако да,откъде се е снабдил с това лекарство?
цитирай
16. kasnaprolet9999 - samojiva
12.05.2014 23:30
Благодаря за включването, четох че семената може да бъдат и жълти на цвят. За щира руснаците пишат, че е овощен амарант и се ползва най-вече листата, нямам практика за това. Нали виждаш, че са описали 900 вида амаранти вероятно защото и всички видове щирове са включени.
Ползвала съм МSM включен в състава на хранителни добавки и крем за мазане за лечение на ставния хрущял при артрози. Производство е на немска фирма LR. Мисля, че има и български добавки за стави, в които е включен в съдържанието им. Лично аз предпочитам фитоартрина на Пашкулев, съдържа много ценни билки и по-добре ми действа.
цитирай
17. magnoliya - Колко интересно!!! Преди години ...
13.05.2014 22:11
Колко интересно!!!
Преди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Колко интересно!!! Преди години ...
13.05.2014 23:52
magnoliya написа:
Колко интересно!!!
Преди години от градинката на гарата в Мездра си отскубнах няколко коренчета от това растение. На едните класовете им бяха нагоре, на други - надолу. Радвах се на красотата им известно време и като се размножиха много, трябваше да ги изкореня. Не знаех, че това е ценно растение.
А миналата година си засадих Хинап. Щом оцеля през такава студена зима, надявам се да опитаме и вкусните му плодове в бъдеще.
Поздрави, беше ми много приятно тук!


Те са едногодишни и всяка година трябва да се разсаждат чрез семена, но за това ще ви разкажа в следващ постинг. Ще разказваш за хинапа в постинг със снимки, нали?:)))
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
18.05.2014 00:32
Дъщерята е по билките и преди време беше донесла семена от амарант.- по форма и цвят досущ като просо. Намерих току що опаковката и надписа. Аз го сметнах за вид просо.
Между другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Дъщерята е по билките и преди време ...
18.05.2014 16:27
leonleonovpom2 написа:
Дъщерята е по билките и преди време беше донесла семена от амарант.- по форма и цвят досущ като просо. Намерих току що опаковката и надписа. Аз го сметнах за вид просо.
Между другото, просото също е чудодейно- старите българи не са страдали от диабет!
Четох по-горе за хинап. бях си засадил две дръвчета, но в района ,където ми е градинката много се краде и ми ги отмъкнаха, по тази причина зарязах и мястото.
То е типично средиземноморско дръвче, ако правилно се подрязва, става дърво, както с подрязване получих дръвче от черен касис
Хинапът съм го кръстил българска фурма, във вкусови качества, като узрее дори я превъзхожда, а и видът на плода е подобен на фурмата
Поздрави за превъзходния материал!


Вчера и аз си купих семена от диетичен магазин, на цвят са бледожълти и наистина приличат на просо. В магазините предлагат само такива жълти семена, но те цвета им може да варира от лилаво, през червено, та чак до златисто, в зависимост от сорта. Моят амарант, който отглеждах миналото лято, също има жълти семена.
При нас е по-студено и едва ли ще вирее хинап, та не съм пробвала да засадя. Поздрави!!
цитирай
21. stela50 - Интересна и полезна информация, Пролет ...
20.05.2014 22:30
Поздрави !
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Поздрави ! Отдавна се канех да я ...
20.05.2014 23:28
stela50 написа:
Поздрави !


Отдавна се канех да я публикувам, но ми се развали компито, а снимките на амаранта ми бяха в него. Радвам се, че успях да намеря и време за това, че с мама грижите са много.
цитирай
23. bezistena - Прекрасна статия, направена с Л...
28.05.2014 09:22
Прекрасна статия,направена с Любов!
Поредното кодирано послание за Българското цивилизационно присъствие по целия свят,диктувано СВИШЕ на избрания посредник-в случая чувствената генетична потомка на Бог Исуш=СВИШЕ,белязана с Неговата херметична именна комбинация БОСИЛКОВА,която декодирана значи:
БОСИЛКОВА=Бог Иса Болк=Бог Исус Българина
НЕВЕНА=Бог,Богиня
НЕВЕНА БОСИЛКОВА=Богиня от рода на Бог Иса Болка
Отряд испански конквистадори,професионални наемни служители на католическата анти-Българска инквизиция,тренирани и обучени в "просвещаване" на Българските еретици(Богомили,плъзнали и разбунили цяла западна Европа-Франция,Италия, Испания и Португалия,съставени от разселени Тракийски племена под водителството на Духовните си водачи-Българите,Жреци от Свещеното родословие Дуло на Боговете Исус и Мария) и техните последователи,с доводите и силата на кръста с формата на меч и неугасващите клади с цвърчящи човешки тела в тях,сиреч професионални убийци и палачи на Българския Исусов елит в католическия свят,са посрещнати в новооткритата от тях Америка от милиони възторжени сърдечни невинни и наивно-доверчиви гостоприемни индианци,които изповядват същата вяра и практикуват същите езически феномени,като геноцидираните от тях Богомили и техните последователи в Европа!Оказва се,че Българските покръстители и цивилизатори с вярата на Исус и Мария Магдалена и феноменните Дарби на Святият дух,са изпреварили отдавна конквистадорите на този континент и още от втори век от новата ера са установили на него за народите му царството на Любовта,Братството и Мира на Българските Богове чрез присъединяване към Свещената Световна Българска Империя и на двата американски континента!Научили Българите индианците да живеят в Мир и Любов,научили ги на тайните на феномените,направили йм езици чрез Свещения шифър на Българския език и имплантираните в него Български Богове и чрез тия езици забременили целия йм живот със зашифрована информация за Тях!
Поради големият обем информация по темата и ограничените възможности на коментарния формат,продължаваме в наш специален постинг по темата.
"Кой е индианският свидетел,който разкри тайната за покръстването и избиването на ацтеките и Българският корен на шведските крале!"
http://bezistena.blog.bg/history/2014/05/28/koi-e-indianskiiat-svidetel-koito-razkri-tainata-za-pokrystv.1268819#last_comment

Заповядайте в нашия блог за по-обширно обследване и синергетична духовна връзка
цитирай
24. sande - Невена, много интересно е това, което си разказала за амаранта - мигрант ...
23.11.2015 14:17
В Пастух се появи преди 3-4 години. Имаме го в двора. По едно време така се развихри, същото както кактуса, че ни принуди да вземем мерки да го поукротим, да го узаптим, "да го вкараме в правия път".
Информация за него няма никаква, или поне аз не зная.
Вече стана дума за ината на селянките да не приемат нищо "на вересия", щом майките и бабите им не знаят нищо за подобно
"цвеке" или билка, значи то е съмнително по начало и доверие никакво. "Гяволско е, гяволско е"- така го анатемосват. Страхуват се, очакват нещо лошо да им донесе. Чума некаква.
Но аз ще се заема да ги просветя. Ще променим статутквото!

Поздрави и възхищения!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15317861
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031