Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2006 19:04 - Как да обзаведем спалнята според фен шуи?
Автор: talrasha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6853 Коментари: 0 Гласове:
0



        Предназначението на спалнята е човек да си почива там удобно, да спи спокойно, да медитира и да обмисля събитията от изминалия ден. Тя може също да бъде място за възстановяване след болест и обикновено е център на сексуална активност. За да се изпълняват добре тези различни функции, спалнята като цяло трябва да бъде привлекателна, предразполагаща и комфортна.
        Твърде многото електронни уреди – като телевизори, компютри и големи стереоуредби – са противопоказни на същинското предназначение на една спалня. Тези уреди отдават много енергия. Ако в спалното помещение има множество вредни полета, това може да причини проблеми със съня. Електронните уреди също така отклоняват вниманието. Трудно е да се постигне спокоен, възстановяващ силите сън, когато се заспива пред телевизора. Сексуалното желание пък съвсем не се увеличава – компютрите могат също толкова да разсейват, тъй като напомнят за работа, която всъщност би трябвало да бъде свършена. Безброй лични връзки със сигурност биха се подобрили, ако спалнята беше предопределена единствено за отпускане, радост и уют.
        Запознатият с тези неща е в състояние да види и почувства стреса в един дом, когато върви през различните му помещения. Така една специалистка по фенг шуи посетила веднъж стара къща, в която живеела съпружеска двойка. В дневната било сложено антично бюро, по стените висели постери с делово съдържание, а в трапезарията се намирала кантонерка. "Вие мислите през цялото време за работата си и това е вашият проблем", казала специалистката и съпрузите се съгласили напълно с нея. Те признали, че положението се влошавало още повече от характера на дейността им – двамата водели семинари на тема "Как да постигна баланс между професия и семейство".
        Планински кристали, респ. изделия от кристално стъкло не бива да се разполагат в спалнята по същата причина, поради която се избягват електронните уреди: те внасят твърде много енергия в помещението, което може да предизвика смущения в съня.
        Обзавеждането на спалнята е много важно. Поради специалното му предназначение в това помещение важат по-строги правила, отколкото в останалите стаи. Спалнята е място за интимни контакти. Всякаква работа и определени декори и предмети отклоняват или дори активно противодействат на един такъв контакт. Например икони на светци от дадено вероизповедание, което предписва ограничения в половия живот, особено пречат в това отношение. Така един клиент на споменатата специалистка по фенг шуи й казал, че иска повече от всичко друго да има интимна връзка. Тя се насочила направо към спалнята му, за да види защо не функционира. На стената до леглото на клиента висял портрет в естествена големина на неговия духовен гуру. Тя попитала за възгледите на гуруто относно сексуалността. "Никакъв секс преди сватбата", гласял отговорът. Консултантката обяснила на мъжа, че или картината трябва да бъде преместена на друго място в къщата, или би могло никога да не се стигне до интимна връзка. Би било много трудно да се прави "див извънбрачен секс" пред очите на духовния учител. На същото основание портрети на членове на семейството могат да задушат любовния живот. Понякога хората твърдят, че изобщо не забелязвали тези картини, защото висели от години на това място, но същевременно установяват, че сексуалните им контакти са се ограничили. Ако портретите се отстранят, може да последва поява на ново чувство на свобода и на желание за еротични наслади.
        Ако се опитвате да се сдобиете с нов любовник, е нужно да махнете от спалнята си също плюшените животни и другите играчки. На детето се дава мече за утешение, че трябва да спи само. В случай, че спите с животно-играчка, вие изпращате (несъзнателни?) послания, че имате сериозна връзка.
        Освен че в спалнята се дискутират теми, засягащи интимните връзки и тяхното евентуално оздравяване, тя може да бъде и място за буквално оздравяване и възстановяване. Затова не се препоръчва наличието в тази стая на обекти, напомнящи за смърт или болест. В трети случай от практиката на специалистката по фенг шуи една жена й казала, че нейният брак бил мъртъв. Когато консултантката пристъпила прага на спалнята на въпросната госпожа, била неприятно изненадана от избора на "декорации". Над леглото бил окачен избелял кравешки череп. Съветът към стопанката бил категоричен: или да погребе черепа там, където му е мястото (а именно под земята), или той ще погребе брака й.
        Обзавеждането на спалнята трябва да се ориентира към живота и здравето. Картини, които носят радост, пейзажи, натюрморти и сцени с животни са много подходящи. Малки джунджурии и специални предмети подобряват атмосферата. Малко книги са добре, но много – не (пак по енергийни съображения). Всяка книга притежава своя собствена енергия, която излъчва. Така че ако събуждайки се сутрин сте все още уморени, отстранете няколко книги от помещението.
        Растенията са чудесни за спалнята – особено ако обитателите й имат здравословни проблеми. Те осигуряват добър сън и нова енергия на сутринта. Все пак при твърде много растения в помещението сутрин няма да искате да го напуснете. Най-добре е да се разполагат в този край на леглото, където е главата. Там растенията пазят здравето на спящите и поддържат любовната им връзка.
        Общо взето картините в рамки отдават позитивна енергия. Но над леглото не бива да се окачват тежки картини или други подобни предмети, понеже това предизвиква у спящия усещане за надвиснала над него опасност.
        Цветовата схема на една стая се определя от онези цветове, които правят впечатление при първото влизане в нея. В спалнята цветово доминиращият обект нормално е покривалото на леглото. Тя е едно от помещенията в дома, които могат естествено да бъдат по-тъмни.
        Цветовете имат специфични енергии, тъй като на всеки цвят са присъщи различни дължина на вълната и честота на трептене. Цветът има универсално значение, независимо в коя култура се появява. Все пак той може да бъде употребяван за разни цели.
        Тъмните помещения или помещенията, които въздействат почти като пещера, внушават сигурност и закрила. Ако преобладават кафявите тонове, възниква връзка със земята и природата. Подчертаването на сивия цвят в помещението загатва, че там властват логика и ментално разбиране.
        В случай, че по желание една светла спалня се прави по-тъмна, това е наред. В Китай бялото традиционно е цветът на траура, затова се използва за декорации съвсем пестеливо. Което обаче не означава, че ние, западните хора не бива да го употребяваме. Бялото е цветът, който позволява свързване с неща, личности или чувства. То внася яснота в мисленето и общуването. Така че една бяла спалня няма да породи траур, но твърде много от този цвят – бял килим, бели стени и бели завеси – прави помещението да изглежда стерилно и студено. Други цветове са по-желателни. Ето и тяхното значение:
        Розовото е много харесвано за спалнята. То е цветът на медитацията и съня, и логично се препоръчва преди всичко на хора, които имат проблеми в това отношение. Все пак розовото трябва да се употребява пестеливо, когато някой се възстановява след болест, и изобщо не бива да се използва, ако има желание за привличане на нов интимен партньор, защото довежда пасивни партньори, които не искат да поемат активна роля в оформянето на връзката.
        Зеленото е чудесният цвят на благополучието. То явно е най-добрият избор за оздравителен и енергизиращ сън. Зеленото подпомага благосъстоянието, понеже представлява растежа на растенията, дърветата и цветята.
        Синьото управлява небето съгласно китайската традиция и изобщо е добър цветови избор. Чрез него се стимулират комуникацията и разбирателството между партньорите, както и интересните сънища. Синият цвят е уместен също за хората, които бъбрят и четат в леглото.
        Виолетовото е духовен цвят, който позволява да се работи по метафизични въпроси. То благоприятства астралните пътувания и извънтелесните преживявания. Този цвят обаче не се препоръчва за помещения, в които се намират оздравяващи хора. Виолетовото наистина помага за по-добро самочувствие, тъй като душата се отделя от тялото, но самото тяло не допринася с нищо за по-добро физическо състояние.
        Оранжевото е цветът на разгръщането. То поощрява привличането на всички равнища, но понякога е твърде жизнено за спалнята. Затова не би трябвало да се използва като доминиращ цвят.
        Жълтото е цветът на приятелството и любовта. Употребявайте го във вашата спалня, за да привлечете там любовта. То носи също чувство за историчност, за неща, които сме научили в миналото. Жълтото е подходящ цвят за връщане в детството и повторно изживяване на случки от това време.
        Червеното е страстно и енергизиращо. В случай, че това е преобладаващият цвят в спалнята, тук може да господстват сексуални активности и става много трудно да се постигне добър сън. Ако червеното е вашият избор, вероятно би трябвало да изберете за покривалото на леглото някой пасивен цвят. Така ще можете при нужда да имате спокоен сън.
        Бежовото е комбинация от бяло и кафяво, и е цветът на работата, а понякога дори на загрижеността. При твърде много охра около вас всяка сутрин ще мислите за всички неща, които трябва да свършите.
        Светлосивото придава сила и ефективност, което понякога може да бъде твърде интензивно за една спалня. От друга страна този цвят стимулира нощните дискусии.
        Прасковеният цвят е комбинация от розово и бежово, и носи със себе си една кротка и мирна, но при това продуктивна енергия. Тя позволява на човек да се настрои към работата и да се справи със задачите по спокоен и лесен начин. Прасковеното помага да се разрешат проблемите дружелюбно и практично.
        Златното е интензивен цвят, който осигурява благополучие. Ако се използва в спалнята, той дава идеи как да се придобият пари, или хрумвания относно инвестиции и хазарт. Но при твърде много златно в това помещение, може да се стигне до обсебеност от парични въпроси.
        Черното е цветът на мощта, на закрилата и на ключа към мистериите на вселената. Този цвят може да бъде употребяван, когато човек се чувства уязвим, респ. когато се страхува от нараняване от страна на партньора (макар че в този случай вероятно повече би помогнал един добър адвокат). Черното предизвиква интензивни сънища и стимулира дейността на подсъзнанието.
        Повечето останали цветове представляват комбинации от приведените тук примери. Когато се прилагат цветови смесици, се комбинират различните енергии. Най-добре е на всеки няколко години да се пробват нови цветове. Това най-лесно се осъществява в спалнята, защото най-често цветът на покривалото на леглото е доминиращият цвят в помещението.



Тагове:   как,   фен,   обзаведем,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 894325
Постинги: 49
Коментари: 388
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930