Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 21:48 - Вкусни рецепти от италианската кухня
Автор: talrasha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2661 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2009 08:40


Някои изкусителни предложения за италиански специалитети вижте ТУК 

Италианската кухня се смята за една от трите най-добри кухни в света. Някога е дала основата на френската кухня и до определна степен е оказала влияние и върху други европейски кухни. Италианската кухня е една от най-широко разпространените и известни извън пределите на своята родина. По брой ресторанти например вероятно спори с китайските за първо място, защото почти няма град по света, където да не се носи ароматът на прясно изпечена пица.
Италия е голяма страна с различни климатични и географски особености и населявана от различни етнически групи, а отделните региони са имали често независимо историческо развитие. Тези условия са довели дотам, че всеки регион, понякога и всеки град, си има собствени специалитети, които се различават толкова много един от друг, че всъщност не можем да говорим еднозначно - както казахме и по-горе - за “италианската кухня”.
Основното хранене в Италия по традиция е вечерята. Тя се състои от предястие, две основни ястия и десерт. Разбира се, италианците са хора, обичащи да си угаждат, така че днес на Ботуша ще видите някой да си поръча или приготви обилен обяд, а пък на вечеря да хапне по-малко. В големите градове обаче, където животът е забързан и работещите нямат много време, на обяд се яде нещо набързо, а същинското угощение е вечерта. Явно жителите на La bella Italia не се притесняват от препоръките на лекарите преди лягане да не се прекалява с храната.
Най-предпочитано е телешкото месо, макар че и от всички останали видове меса се правят вкусни ястия.
В Италия умеят по неповторим начин да използуват даровете на морето - стриди, миди, раци (омари, лангусти), сепия, множество видове риби - за приготвяне на богата гама от вкусни ястия. От риба - главно по крайбрежието — се приготвят и различни видове чорби и супи.
Италианците много обичат супа. За световно известната Минестроне - гъста супа с много зеленчуци, с ориз или тестени изделия - домакинята няма твърдо определена рецепта. Приготвя я с продуктите, които в момента има на пазара. Към много от супите се сервира прясно настърган пармазан.
Столетия наред в Южна Италия господствуват тестените изделия, които се произвеждат в най-различни видове и се приготвят по най-разнообразни начини. Въпреки че италианският пазар предлага висококачествени тестени изделия, много домакини предпочитат да си ги правят сами.
В Северна Италия ястието на деня е оризът. Най-често се консумира като главно ястие (например миланското ризото), а не като гарнитура. Оризът обикновено се задушава с вино и бульон, след това се смесва с шунка, грах, пилешко месо, дроб, морски мекотели и т.н. Оризът, както и тестените изделия, се приготвя от италианските кулинари и домакини “ал денте” (на око), а не “по часовник”. Желана в Италия е известната по целия свят Неаполска пица. Приготвя се от тесто, домати, сардини, сирене и подправки. Пиците се приготвят с различни плънки и размери. Поднасят се с вино, бира, като самостоятелно ястие, а малките пици понякога заместват предястието.
Почти на всеки обяд се поднася предястие. Понякога предястието е съвсем непретенциозно, а друг път доста комбинирано, но основно си остава правилото, че трябва да допълва по подходящ начин главното блюдо. През зимата обикновено се сервират топли предястия.
В цялата страна зеленчуците са популярна храна, най-предпочитани са аспержите, патладжаните, ангинарите, тиквичките, резенето, доматите, чушките. Поднасят се сурови като салата, задушени в големи порции като гарнитура към месо, пълнени, пържени и задушени със сирене като самостоятелно ястие. Приготвят се с масло или с олио, подправят се с ароматни треви или чесън. Варени зеленчуци се предлагат твърде рядко.
Необходима съставка на много ястия е сиренето, което им придава хубав вкус и консистенция. Типичният вкус за всички ястия се постига и с правилното дозиране на подправките. Става дума за магданоза, ригана (подобен на майораната), градинския чай, босилека, розмарина, резенето. Италианските сосове са с по-груба структура. Поднасят се върху ястието или смесени с него (с тестени изделия, ориз).
Почти на всяко ядене се поднасят плодове - необработени или обработени. Широко разпространени са плодовите и другите сладоледи. При приготвянето им италианците демонстрират истинско майсторство. Тестени десерти правят рядко, в повечето случаи са с плодове или с кремообразни сирена. Популярна е жълтъчената пяна. Ястията на италианската кухня не са трудни за приготвяне, поднасят се на малки порции и са лесно смилаеми.
Разбира се, италианската кухня не се ограничава само до пица или паста. И всъщност не съществува една определена италианска кухня, защото тя е съвкупност от редица регионални кухни, разделени по географски принцип, готварски традиции и различни съставки и специалитети. В исторически план разграничаваме на Cucina alto-borghese, което ще рече “кухнята на висшето общество” от времето на Ренесанса насам, и на Cucina povera, т.е. кухнята на селяните и бедните граждани. Характерно за днешната италианската кулинария е липсата на прекалено сложни и екстравагантни комбинации. На преден план са изведени основните продукти с възможно най-добро качество. Техният собствен вкус се подчертава от внимателното приготовление и пестеливо използваните подправки.
Освен с готовите си ястия Италия е прочута по цял свят и с някои специалитети от фамилията на основните продукти. Така например зехтин, различни видове сирена (най-известните са пармиджано, моцарела, горгондзола и маскарпоне), колбаси като мортадела и прошуто от Парма. Да не забравяме и италианските вина, сред които всеки ще намери нещо по свой вкус.


Тагове:   кухня,   паста,   спагети,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 893845
Постинги: 49
Коментари: 388
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930