Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 22:20 - ЗА КЕСТЕНИТЕ
Автор: talrasha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7252 Коментари: 1 Гласове:
0



Рецепти за ястия с кестени може да видите ТУК

Кестените са с изключително високо съдържание на влакна и витамин C. Те са единствените ядки със значително съдържание на витамин С – колкото в лимоните. Това ги прави добри помощници в изграждането на имунитет към инфекции, особено при обикновените настинки. А тъй като този витамин помага и за образуването на колаген, който пък е важен за доброто състояние на кожата, съответно кестените спомагат за по-добър вид на кожата.

Минералите в кестените, особено фосфор и калий, са много важни за работата на нервите, контрола на мускулите и кръвното налягане, както и за сърдечното здраве.
Освен това, кестените съдържат и специални антиоксидантни съставки, които пък се борят с рак, сърдечни заболявания и стрес, както и засилват венците и костите.
Още в най-старите книги по китайска медицина пък се говори за медицинската стойност на кестените, като те се определят, че са изключително полезни за подхранване на бъбреците, а от там и на жизнената енергия; също така, те придават сила на крайниците и заздравяват кръста, подобряват кръвообращението и т.н., затова се смятат за едно от най-добрите средства за общо засилване на организма и оздравяване при болест.

От друга страна, по калорийно съдържание кестените се доближават до това на ориза и пшеничното брашно, което заедно с високото им съдържание на фибри ги правят много подходяща храна за всякакви хора.

Кестените задължително се ядат приготвени, защото в суров вид съдържат високо ниво на танинова киселина, която предизвика смущения в храносмилането. Те могат да се ядат печени, сладки или в комбинация с други храни, като според диетолозите, те най-добре се съчетават с протеинови продукти, например месо. За разлика от другите ядки, те имат по-малко съдържание на мазнини и протеини, а в същото време са богати на фибри.

Когато избирате пресни кестени, се уверете, че са твърди на пипане и тежат в ръката, без празно пространство между черупката и ядката.

Ако решите сами да си ги изпечете вкъщи, вземете остър нож и го забодете през черупката, като го опрете в ядката. Това помага за беленето преди ядене. Печете за половин час във фурна на 180 С. Като извадите и кестените се поохладят, махнете черупката и вътрешната тънка ципа, която също нагарча. Освен това, кестените могат и да се варят и да са част от различни ястия.

В Европа за най-големи потребители на кестените в кулинарията се смятат Франция, както и Италия и Испания. При тях кестените участват в ястия и десерти, в магазините се продават кестени в консерва, както и брашно от кестени, с помощта на които могат да се приготвят най-разнообразни здравословни храни. Със сигурност ще можете да намерите различни рецепти, а днес аз ще ви дам една проста рецепта от китайската кухня с участието на тази чудесна ядка.

Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%). Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий 707 мг%, фосфор 87 мг%, магнезий 45 мг%, калций 33 мг%, натрий 1.5 мг% и желязо 1.3 мг%, както и микроелементите мед, флуор и силиций. В кестените се съдържат и витамините С 27 мг%, РР 87 мг%, В2 0.24 мг%, В1 0.2 мг% и А 80 мг%.

Кестените се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.
В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.
Днес се приготвя хляб от кестени, който се използва в диетичното хранене, поради това, че не съдържа глутен. Правят се пасти, пирожки, препечените плодове се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени намира приложение в сладкарската промишленост.

Лечебни качества

Кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия) – тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото на зимата.

Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки. Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях.

Лековити са и кестеновите листа, както и кората на дървото. Отвара от тях успокоява болките и лекува ревматизъм. Приготвя се като 10 г кестенова шума се заливат с половин литър вряла вода.



Гласувай:
0



1. анонимен - Sahraniavane za zimata
26.11.2010 18:09
Mogte li da mi kagete kak da sahrania kesteni za zimata. Blagodaria.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 893743
Постинги: 49
Коментари: 388
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930