Прочетен: 4940 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 26.03.2010 10:46
Няколко важни съвета за направата на добър козунак:
1. Прави се с двукратно замесване. Първо се замесва рядка каша. После, след като маята шупне добре, се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането във формата за печене.
2. Много трябва да се внимава със захарта. Трябва да е точното според рeцептата, иначе козунакът няма да втаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото.
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане. Само ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене.
6. Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
7. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате козунаци на "конци".
Рецепти за козунаци от българската и чуждестранната кухня: ТУК
Рецепти за любителите на кифлички с разнообразни пълнежи: ТУК
Още интересни предложения за Великденската трапеза: ТУК
Козунак за Великден
Рецепта за домашен козунак за Великден
Индивидуално изчисляване на теглото
От май 2014 г. на всички новородени в ЕС...