Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 10:40 - Как да приготвим вкусен Великденски козунак
Автор: talrasha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4940 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.03.2010 10:46


Няколко важни съвета за направата на добър козунак:

image1. Прави се с двукратно замесване. Първо се замесва рядка каша. После, след като маята шупне добре, се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането във формата за печене.
2. Много трябва да се внимава със захарта. Трябва да е точното според рeцептата, иначе козунакът няма да втаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото.
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане. Само ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене.
6. Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
7. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате козунаци на "конци".


Рецепти за козунаци от българската и чуждестранната кухня: ТУК

Рецепти за любителите на кифлички с разнообразни пълнежи: ТУК

Още интересни предложения за Великденската трапеза: ТУК




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 894210
Постинги: 49
Коментари: 388
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930