Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2012 21:50 - Как да си направим домашен декоративен арома-сапун
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 22366 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.03.2012 19:01


Как да си направим домашен декоративен арома-сапун


Всички сме виждали в търговските центрове, в малко отделение да продават сапун ръчна изработка. Някога влязох вътре водейки се от уханието - много приятно миришеше - и си купих парченце.
image
С какво още ми хареса този сапун, без да броим уханието - много добре се пени, кожата не изсъхва от него и очите не щипят. В банята винаги ухае прекрасно - влизаш в ваната и получаваш безплатен арома-сеанс.
Спомних си за този сапун след година, когато обикновения сапун престана да ми харесва - изсушава кожата, щипе на очите, асортимента в магазините е много оскъден.
Реших се да се заема с домашно сапунопроизводство, а заедно с това изучих въпроса, как от това печелят другите и как вие също можете да превърнете производството на домашен сапун в свой бизнес.

Как да си направите домашен сапун

Самият процес на варене на сапун не е сложен. Сега се продават много готови компоненти, които трябва само да се смесят и да се разлеят във формички - и ето ви готов сапун. Всичко това може да се направи вкъщи.
Например, взима се готова основа за сапун (продава се в много интернет-магазини), топи се на водна баня или в микровълнова печка. След това в течната маса се добавя етерично масло, оцветител и ароматизатор. И се излива във формички. За денонощие сапунът ще се сгъсти и може да се използва (по-подробни рецепти можете да намерите в интернет или в специални книги за домашно сапунопроизводство; в частност, има варианти, както за горещо, така и за студено приготвяне на сапун, може да се прави козметичен сапун, а може и лечебен; има сапун-шампоани, сапуни-гъби, сапуни-скраб, антицелулитни сапуни, самуни за миене на чинии, течни сапуни - асортиментът може да е огромен).

Себестойност на домашния сапун

Да нахвърлим приблизителна стойност на най-обикновения домашен сапун (за да знаем, колко можем да спечелим от едно парче).

1. Основа за сапун (английска, немска струват около 12 лв/кг) - 100 г, т.е. около 0,12 лв
2. Етерично масло (например, масло от кайсиева костилка - 27,5 лв/литър) - 1 мл - 0,03 лв
3. Оцветител (4 лв/ 100 гр) - 4-7 капки - 0,20 лв
4. Ароматизатор (4,5/ 1 кг) - 3 мл - 0,25 лв

Общо взето, най-обикновен натурален домашен сапун може да се направи на стойността около 1 лв за 100 гр парче (в стойнистта на сапуна не включвам стойността на формичките и посудата, понеже те могат да се използват практически безкрайно число пъти).
А се продова подобен сапун минимум за 2.5-5 лв (често - 6-7 лв за парче).
(Опитните майстори сами приготвят сапунената основа, така е за тях себестойността на сапуна може да е и по-ниска).

Къде да намерим компонентите за приготвяне на домашен сапун
Случва се, че едни доставчици продават само сапунена основа, други - мазните масла, трети - хранителните оцветители. Търсете това, което ще ви е по-изгодно. Понеже цената при различните доставчици се различава в няколко пъти.
Вие можете да се обедините с няколко производители на домашен сапун (намирайки ги примерно във Фейсбук) и да направите съвместна поръчка на едро (със значително намаление), а след това да разделите товара помежду си.

Къде да продаваме

Вие можете да продавате сапуните си:
1. На приятели и познати (Така започна А.Радцева, която няколко години назад остана без работа и реши да живее за сметка на домашното производство на сапуни. Първите екземпляри на сапуна си тя подари на приятели. Те, учудени от ефекта, разказаха на приятелите и познатите си. Благодарение на устната реклама, скоро А. намерила своите първи клиенти. )
2. През организация на мастер-класове в своя град. След това това на своите ученици ще продавате с малка надценка суровини за изготвяне на домашен сапун.
3. Участвайки в различни фестивали и пазари, както прави това една от продавачките на сапуни на пазара на майсторите - - Joy and Soap.
4. Организирайки домашни вечери.
5. Вие можете да давате сапуните си в подходящи магазини за реализация (цветарски магазини, магазини за подаръци, козметични отдели и т.н)
6. Ако получите сертификат за продукцията си (като А.Радцева), вие ще можете да продавате товара си масово - да откриете свое отделение в търговски магазин, да сключите договори с други магазини, да отворите свой интернет магазин.
7. Вие можете да създадете група във Фейсбук и да продавате продукцията си на всички желаещи.

Ако вие погледнете на продажбите в раздела "Ръчно изготвена козметика", ще видите, че домашният сапун достатъчно добре се продава. Той се продава не само в качеството на козметичен и лечебен сапун, но и в качеството на подарък.
8. Ако живеете в западна страна, можете напълно успешно да продавате сапуна си в популярния ресурс за майстори на ръкоделието etsy.com. Аз намерих един подобен продавач, който за 3.5 г извършил повече от 33400 продажби на своя домашен сапун!


Прочетох интервю на бизнесмен по сапуноварене на сайта handmadenews.org, и разбрах, че оффлайн той почти не работи (освен участията в различни мероприятия и изложби, на които винаги раздава свои визитни картички и купони с отстъпки за продукцията си, продаван в etsy.com), понеже поръчките онлайн също са много.
Продава основно онлайн чрез etsy.com, а също изпълнявайки поръчки на едро от вече съществуващи клиенти.

Както съобщава, за развитието на бизнеса е много важно:

1. Да имаш свой сайт, на който можеш винаги да изпратиш своя потенциален клиент (от Интернет или реален)
2. Да водиш постоянна работа със своите посетители чрез реклама по пощата и участие в социални мрежи.
3. Да участваш в тематически форуми - там може да намериш много ценна информация.
4. Да правиш качествени снимки на продуктите си.
5. Най-добрата реклама е "от уста на уста", за това е много важно, всеки клиент да остане доволен.
6. Винаги да търсите нови идеи за продукцията си и идеи за маркетинг и реклама.

Между другото, забелязах, че на etsy.com, той виначи продава само на дребно своята продукция. Това позволява на потенциалния клиент да почувства, че харесания продукт е последен (и трябва спешно да се закупи, докато не го е купил някой друг). А също това позволява товара му често да се появява на горните редове на листинга за нови продукти.
Вие също можете да наблюдавате успешните продавачи (на
etsy.com) и да видите: какво продават те, на каква цена, как презентират товара си, какво пишат в блоговете си, какви отзиви остават клиентите.
И прави същото и даже по-добро.

Плюсове на бизнеса за домашно приготвяне на сапун.
1. Ако на Запад домашното производство на сапун вече завоюва пазара, в България този пазар още се усвоява. Вие ще бъдете един от първите.
2. Този бизнес е практически с нулеви инвестиции.
3. Пазара е вече проверен, продуктите се търсят. Може смело да започвате.
4. Сапунът е постоянно разходван продукт. Ако вашия клиент хареса продукта ви, той ще ви стане постоянен.
5. Може да не се страхувате от остатъчни екземпляри на товара. Той може или да се употреби за лични цели, или да се разтопи и отново да се използва в други комбинации.
6. Свобода на творчеството - вие можете постоянно да експериментирате, да намирате нови видове продукти, имащи най-голямо търсене в настоящия момент. 

Домашно творчество от...детски сапун

Как да си направим течен сапун в домашни условия?

 

image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 945304
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963