Постинг
13.04.2010 13:33 -
Трапезата на Гергьовден
Автор: talrasha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2708 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 13.04.2010 13:34
Прочетен: 2708 Коментари: 0 Гласове:
0
Последна промяна: 13.04.2010 13:34
Меню за трапезата не Гергьовден може да видите ТУК
Денят на Свети Георги Победоносец – 6 май – се чества още като Ден на храбростта и Българската армия.
На Гергьовден навсякъде се коли агне като жертва на светеца-покровител. Приготвя се общоселска трапеза, която се прави "на зелено" в църковния двор, край селото или край кошарите. Освен печеното агне се носят и други обредни храни. Особено място на трапезата заема обредният гергьовски хляб. Всяка жена раздава от осветените на трапезата храни. По време на храненето се извършват интересни обредни практики.
Около трапезата цял ден се играят гергьовденски хора, водени от най-добрия овчар или от бременна жена със зелено клонче. За здраве всички се теглят на кантар и се люлеят на люлки. Със същата цел рано сутринта на празника здрави и болни се търкалят в росна трева или нива. За бъдещото плодородие на нивите всеки стопанин сутринта на празника отива на своя нива, обикаля я и заравя в средата великденско червено яйце.
Още рецепти за Гергьовден може да видите ТУК
Денят на Свети Георги Победоносец – 6 май – се чества още като Ден на храбростта и Българската армия.
На Гергьовден навсякъде се коли агне като жертва на светеца-покровител. Приготвя се общоселска трапеза, която се прави "на зелено" в църковния двор, край селото или край кошарите. Освен печеното агне се носят и други обредни храни. Особено място на трапезата заема обредният гергьовски хляб. Всяка жена раздава от осветените на трапезата храни. По време на храненето се извършват интересни обредни практики.
Около трапезата цял ден се играят гергьовденски хора, водени от най-добрия овчар или от бременна жена със зелено клонче. За здраве всички се теглят на кантар и се люлеят на люлки. Със същата цел рано сутринта на празника здрави и болни се търкалят в росна трева или нива. За бъдещото плодородие на нивите всеки стопанин сутринта на празника отива на своя нива, обикаля я и заравя в средата великденско червено яйце.
Още рецепти за Гергьовден може да видите ТУК
6-ти Май Гергьовден
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Агнешко с ориз и зелен лук за Гергьовден
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 132